Vlajku SR na ZOH ponesie Chára, sľub zložia Kuzminová a Bajčičák

16.01.2014 Bratislava

Bratislava 15. januára (TASR) - Bratislava 16. januára (TASR) - Vlajkonosičom slovenskej olympijskej výpravy v Soči bude hokejista Zdeno Chára a sľub do rúk prezidenta SR, ktorý sa bude konať 30. januára, zložia biatlonistka Anastasia Kuzminová a bežec na lyžiach Martin Bajčičák. Tieto mená odsúhlasili delegáti na štvrtkovom 46. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru. Plénum SOV zároveň jednohlasne schválilo stredajší návrh Výkonného výboru komplexnej nominácie misie na XXII. zimných olympijských hrách aj s čakateľmi na splnenie nominačných kritérií a náhradníkmi.

Chára, ktorý bude zároveň kapitánom všetkých slovenských reprezentantov v Soči, dostal ako jediný hráč výnimku od vedenia zámorskej NHL. Na rozdiel od ostatných hráčov, ktorých kluby uvoľnia až 9. februára, príde kapitán Bostonu Bruins už na otvorenie hier. "Je pre nás veľká česť, že sa nám to podarilo. Takúto výnimku nedostal ani kapitán kanadskej hokejovej reprezentácie," uviedol prezident SOV František Chmelár.

Nemeček: Pre Boston je česť, že Chára ponesie slovenskú vlajku

"Reakcia Zdena na možnosť, že bude vlajkonosičom slovenskej výpravy, bola veľmi pozitívna. Poznáme ho ako skromného chalana a s veľkou pokorou prijal túto správu. S pochopením prijali náš návrh aj v jeho klube Boston Bruins. Pre celý tím je cťou, že ich hráč bude niesť vlajku na takom významnom podujatí," povedal prezident SZĽH Igor Nemeček.

Podľa jeho slov nerobilo vedenie Bostonu slovenskej strane problémy a na ZOH uvoľnilo svojho kapitána v niekoľkodňovom predstihu. Chára tak vynechá zápas s Ottawou a možno aj proti St. Louis. "S touto myšlienkou sme Zdena oslovili už v novembri, no verejnosť, slovenská i tá v Amerike, sa to dozvedeli až dnes," prezradil Nemeček. Chára bude aj v Soči kapitánom slovenského tímu a do Soči príde ako prvý z hráčov NHL: "Ďalšou pozitívnou vecou je, že ako kapitán sa bude môcť skôr zžiť s mužstvom. To považujem za veľmi pozitívny fakt."

Ani prezident zväzu sa nevyhol otázkam týkajúcich sa nenominácie Miroslava Šatana na ZOH. "Vedeli sme, že Miro je ikona, ktorá absolvovala všetky zimné olympijské hry, na ktorých sa Slovensko zúčastnilo. Mrzí ma situácia, ktorá vznikla po zverejnení nominácie. Myslím si, že politika v športe nemá čo robiť a za nomináciu je zodpovedný reprezentačný tréner. Pre pána Vůjtka nie je táto situácia jednoduchá, nie je na takéto "turbulencie" zvyknutý," prezradil Nemeček.

Jednohlasné schválenie nominácie

Ruské prímorské stredisko privíta na budúci mesiac (7.-23. februára) od 57 do 67 športovcov. Štvrtkové valné zhromaždenie SOV jednohlasne schválilo nomináciu za situácie, keď kvalifikačné kritériá medzinárodných športových federácií na Slovensku spĺňa (57) adeptov na štart v olympijských súťažiach. Janka Gantnerová ako členka VV SOV poverená vedením štábu a designovaná vedúca výpravy predložila návrh celkového zloženia plénu, ktoré postupovalo podľa novelizovaných stanov z 27. apríla minulého roka.

Celkový počet členov SOV sa po úprave znížil z 82 na 74. Nomináciu schvaľovali len zástupcovia olympijských športov, členovia komisie športovcov, členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková a výkonný výbor SOV na čele s prezidentom Františkom Chmelárom.

SOV má v súčasnosti 62 členov

SOV má v súčasnosti 62 členov – právnických osôb a 12 členov – fyzických osôb. Spolu disponujú 104 hlasmi. Národné federácie olympijských športov, ktorých šport v zmysle čl. 45 Olympijskej charty a príslušných vykonávacích predpisov k tomuto pravidlu riadi jedna medzinárodná športová federácia, majú na valnom zhromaždení SOV po dva hlasy. Týka sa to spolu 30 federácií, ktoré tak disponujú dovedna 60 hlasmi. V štyroch olympijských športoch je na Slovensku situácia, že šport riadený jedinou medzinárodnou federáciou má na Slovensku dva zväzy, riadiace rôzne odvetvia tohto jedného olympijského športu. Ide o slovenské federácie vodného slalomu a rýchlostnej kanoistiky (medzinárodne zastrešené ICF), plávania a vodného póla (medzinárodne zastrešené FINA), športovej a modernej gymnastiky (medzinárodne zastrešené FIG), resp. krasokorčuľovania a rýchlokorčuľovania (medzinárodne zastrešené ISU). Tieto federácie majú na valnom zhromaždení SOV po jednom hlase, spolu 8 hlasov. Všetci ostatní členovia SOV – fyzické aj právnické osoby – majú po jednom hlase, čiže spolu 35 hlasov.

Podľa súčasného stavu plnenia kvalifikačných kritérií na ZOH je isté, že Slováci sa v Soči predstavia v nasledovných športových odvetviach:
hokej (25 hráčov), biatlon (5 mužov a 5 žien), zjazdové lyžovanie (momentálne 5 žien a 3 muži), beh na lyžiach (k strede 2 muži a 2 ženy), akrobatické lyžovanie (2 ženy), sánkovanie (5 mužov a 1 žena) a krasokorčuľovanie.

Na alpskom úseku klesol pod nominačnú čiaru Andreas Žampa ale ku kritériovému 19. januáru môže byť zase nad ňou a otvorené sú ešte možnosti pre ďalšieho zjazdára Vladimíra Siráňa. Takisto pre bežca na lyžiach Andreja Segeča, ako aj pre snoubordistku Klaudiu Medlovú, skokana na lyžiach Tomáša Zmoraya a posádku štvorbobov s pilotom Milanom Jagnešákom. Kľúčové pre nich budú výsledky, ktoré dosiahnu v priebehu tohto víkendu. Valné zhromaždenie SOV by ich nomináciu mohlo schváliť podmienečne a čakalo by sa, či následne splnia kvalifikačné kritériá príslušných medzinárodných športových federácií. Nejasná je zatiaľ situácia okolo tanečného páru Federica Testová – Lukáš Csölley, ktorý je na prvej náhradníckej pozícii.

O definitívnej nominácii sa rozhodne 27. januára na záverečnom zasadnutí Výkonného výboru SOV, ktorý môže schváliť dodatočných reprezentantov. "K dnešnému dátumu máme 57, no pevne veríme, že sú ešte športovci, ktorí majú šancu v najbližších dňoch splniť kritériá. Maximálny počet k otváraciemu ceremoniálu by sa mal pohybovať na úrovni 61, 62 športovcov. Poteší ma každá medaila a všetky úspechy na hranici osobných možností športovcov. Bol by som rád, keby sa zopakoval Vancouver, kde sme mali tri medaily, ale tam to bolo veľmi optimálne. No verím, že zhruba na takej úrovni sa budeme pohybovať aj v Soči," uviedol generálny sekretár SOV Jozef Liba.

"Je veľký predpoklad, že kritériá splní družstvo bobistov v plnej zostave. Pevne verím, že aj skokan Zmoray, ktorý si vybral Kontinentálny pohár v Japonsku, kde to je splniteľné. Najhoršiu pozíciu má podľa mňa snoubordistka Medlová, jej šance vidím tak na 20 percent. Veľký otáznik je štvrté miesto pre mužského pretekára v alpskom lyžovaní a nesmieme zabudnúť na krasokorčuliarov Csölleya a Testovú, ktorí sú prví náhradníci pod čiarou," uviedla Gantnerová.

Otázka bezpečnosti

Šéfka výpravy sa vyjadrila aj k bezpečnostnej otázke. Napriek nedávnym bombovým útokom vo Volgograde sa neobáva cesty do Soči. "Dôverujem zabezpečeniu, ktoré bude zo strany organizátorov a rovnakú náladu budem prenášať aj na výpravu, aby sme sa maximálne venovali športovým výsledkom. Pretože len takýmto signálom ukážeme celému svetu silu športu, že to nie je o politike a nejakej neznášanlivosti," uviedla Gantnerová. "Ale pred odchodom určite zaznejú informácie o bezpečnosti. Aby sme nejako neprovokovali a aby sme sa pohybovali len po olympijských koridoroch," dodala.

Už teraz je zrejmé, že v Soči sa predstaví viac športovcov ako na prvých samostatných ZOH 1994 (43)a menej ako naposledy v roku 2010 (73). Treba však vziať do úvahy, že Lillehammer bol prechodom zo systému dvoch olympiád v jednom roku (naposledy v 1992 ZOH v Albertville a OH v Barcelone) na dvojročné striedané intervaly a v prípade Slovenska zúženú predolympijskú prípravu navyše nominačne ovplyvnili kvóty nového štátu. Na druhej strane slovenské Soči nemôže konkurovať Vancouveru ani so zmenenými a veľkorysejšími kvalifikačnými kritériami v lyžiarskych disciplínach, keďže pred štyrmi rokmi výpravu počtom riadne rozšírilo družstvo hokejistiek.

Valné zhromaždenie zvolilo aj disciplinárnu komisiu SOV počas trvania ZOH, ktorá sa bude zaoberať prípadnými prehreškami olympionikov. Jej členmi budú prezident SOV František Chmelár, viceprezident Igor Nemeček, členka VV SOV Janka Gantnerová, generálny sekretár SOV Jozef Liba, zástupca vedúcej výpravy Roman Buček a za športovcov Zdeno Chára.

Odmeny pre športovcov

Plénom prešli aj odmeny pre úspešných reprezentantov, ako ich exekutíva predložila vlani na aprílovom valnom zhromaždení, kde ich ale delegáti neschválili pre nesúhlas hokejovej sekcie. Zlatí medailisti v individuálnych športoch na ZOH v Soči a OH 2016 v Rio de Janeiro tak dostanú prémie vo výške 45.000 eur, za striebro zinkasujú 35.000 a za bronz ešte o desaťtisíc menej. SOV udelí odmeny aj ďalším športovcom na 4.-8. mieste (15.000-10.000-8000-6000-4000 eur). V súťažiach štafiet, viacčlenných družstiev a posádok (do počtu 4 pretekárov) v individuálnych športoch sa za každého ďalšieho športovca pripočíta k stanovenej čiastke ďalších 75 percent. Členovia realizačných tímov si prilepšia maximálne do 33 percent z výšky odmien športovcov. U viacčlenných družstiev sa výška vypočíta zo základnej sumy, bez pripočítania za ďalšieho člena.

Pri kolektívnych športoch dostanú jednotliví členovia tímu za zlato po 15.000, striebro 13.000 a bronz 11.000 eur. Na ďalších miestach 4.-6. je kľúč udeľovania odmien 9000, 6000 a 4000 eur. Prémia pre členov realizačného tímu je navyše v celkovej výške maximálne 10 percent z odmeny družstva.

Z uvedených odmien hradí polovicu SOV z vlastných zdrojov a druhá polovica by mala byť hradená z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V súvislosti s jediným kolektívnym odvetvím výbor odobril aj návrh, aby sa 27. januára na definitívnom potvrdení nominácie realizoval aj projekt 5 necestujúcich náhradníkov, ktorí okrem pohotovosti budú až do príletu hráčov z NHL robiť v Soči sparing druhej časti tímu.

V poradí 46. valné zhromaždenie SOV zároveň schválilo čestného člena SOV prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, ktorého oficiálne vymenujú na nasledujúcom aprílovom zasadaní.


.

Nominácia SOV do Soči:
alpské lyžovanie (8): Petra Vlhová, Jana Gantnerová, Barbora Lukáčová, Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Adam Žampa, Matej Falat, Martin Bendík
akrobatické lyžovanie (2): Natália Šlepecká, Zuzana Stromková
beh na lyžiach (4): Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár, Daniela Kotschová
biatlon (10): Tomáš Hasilla, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš, Paulína Fialková, Jana Gereková, Martina Chrapánová, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková
krasokorčuľovanie (1): Nicole Rajičová
šortrek (1): Tatiana Bodóvá
hokej (25): brankári - Peter Budaj, Jaroslav Halák, Ján Laco, obrancovia - Ivan Baranka, Dominik Graňák, Zdeno Chára, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Michal Sersen, Ľubomír Višňovský, útočníci - Milan Bartovič, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marcel Hossa, Marián Hossa, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Richard Pánik, Tomáš Surový, Tomáš Tatar, Tomáš Záborský
sánkovanie (6): Jozef Ninis, Viera Gbúrová, Marián Zemaník - Jozef Petrulák, Marek Solčanský - Karol Stuchlák

čakatelia na splnenie nominačných kritérií, uzávierku kvót:
boby: Milan Jagnešák, Lukáš Kožienka, Juraj Mokráš, Martin Tešovič, uzávierka plnenia kritérií: 19. januára
skoky na lyžiach: Tomáš Zmoray, uzávierka kritérií: 19. januára, uzávierka kvót: 24. januára
snoubording: Klaudia Medlová, uzávierka kritérií: 19. januára, uzávierka kvót: 24. januára

náhradníci:
alpské lyžovanie: Andreas Žampa, Vladimír Siráň - v prípade zvýšenia účastníckych kvót FIS
beh na lyžiach: Andrej Segeč
biatlon: Dušan Šimočko ml., Natália Prekopová
hokej: brankári - Rastislav Staňa, Jaroslav Janus, obrancovia - René Vydarený, Milan Jurčina, Tomáš Starosta, Marek Ďaloga, útočníci - Branko Radivojevič, Juraj Mikúš, Mário Bližňák, Andrej Šťastný - do príchodu hráčov z NHL, do Soči pôjdu 5
krasokorčuľovanie: Lukáš Csölley, Federica Testová - v prípade pozvania od ISU, Monika Simančíková
sánkovanie: Ján Harniš, Branislav Regec - v prípade zranenia
 

Vyberte región